بازدید امروز : 379
بازدید دیروز : 554
جلفا؛ شهرستان جلفا یکی از شهرستانهای استان آذربایجان شرقی است؛ که در ناحیه? شمال غربی این استان واقع شدهاست. مرکز جلفا، شهر جلفا است. شهرستان جلفا، پیشتر یکی از بخشهای شهرستان مرند محسوب میشد، که به دلیل تجاری بودن و مهم بودن به شهرستانی مستقل تبدیل شد…
شهرستان جلفا، در شمال کوه کیامگی داغ و در حاشیه? جنوبی رود ارس قرار گرفته است. (جلفا، از جنوب به شهرستان مرند و شهرستان ورزقان، از شرق به شهرستان کلیبر، از غرب به استان آذربایجان غربی و از شمال به جمهوری آذربایجان و ارمنستان محدود می شود.)
جلفا، در گذشته تابع شهرستان مرند بود؛ که بعداً با الحاق برخی روستاهای دیزمار ارسباران، به مرکزیت خاروانا، تحت عنوان بخش سیه رود یا دیزمار غربی، به شهرستان جلفا تبدیل شد. بیشتر مکانهای تاریخی و اماکن مذهبی و جنگلی-توریستی جلفا، در دیزمار غربی و در روستاهای کردشت، اشتبین، نوجمهر، دوزال و …قرار دارند…
جمعیت شهرستان جلفا، طبق آخرین آمار که بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1385 منتشر شدهاست، 53?579 نفر تخمین زده شدهاست، (که از این تعداد 44?829 نفر در بخش مرکزی و 8?750 نفر در بخش سیه رود ساکن اند. هم چنین، جمعیت شهر جلفا، 5?316 نفر، شهر هادی شهر، 28?555 نفر و شهر سیه رود 1?511 نفر است.) زبان همه اهالی جلفا، ترکی آذربایجانی بوده و همگی پیرو شیعه 12 امامی هستند.
جلفا ابشار آسیاب خرابه سوغات بازار ارس کلیسا پل ایرانگردی توریستی سفر بازدید دیدنیهای جاذبه گردشگری شهر دیدنی های آثار تفریحی تاریخی نقاط مکانهای جاهای مناطق مکان اماکن طبیعی رودخانه شهرستان آرامگاه امامزاده…
شهرستان جلفا، به خاطر داشتن آثار تاریخی و دیدنی فراوان، یکی از شهرستانهای دیدنی استان آذربایجان شرقی، به شمار میاید. از “مهمترین آثار تاریخی و دیدنی جلفا، آرامگاه سید ابوالقاسم نباتی، برج دوزال، حمام کردشت، کلیسای سنت اسپتانوس جلفا، آسیاب خرابه جلفا، روستای اشتبین جلفا، کلیسای مریم مقدس جلفا، امامزاده سید محمد آقا جلفا، زیارتگاه بابا یعقوب، قلعه علی بیگ جلفا، حمام تاریخی جلفا، امامزاده سید ابراهیم جلفا و قلعه کردشت جلفا” هستند.
بعضی ویژگیها هم چون قرار گرفتن شهرستان جلفا، در حاشیه? رود ارس، قرار گرفتن جلفا در مرز ایران با جمهوری آذربایجان و ارمنستان و قرار گرفتن جلفا، در یک منطقه? تجاری، جلفا را به یکی از قطبهای مهم تجاری جمهوری اسلامی ایران تبدیل کردهاست…
“منطقه آزاد تجاری ارس” lkxri hchn hvs
منطقه آزاد تجاری ارس، یکی از قطبهای بازرگانی در ایران است. در این منطقه، پروژههای مختلفی، همچون احداث فرودگاه بینالمللی و دانشگاه بینالمللی در حال اجرا است. جلفا ابشار آسیاب خرابه سوغات بازار ارس کلیسا پل ایرانگردی توریستی سفر بازدید دیدنیهای جاذبه گردشگری شهر دیدنی های آثار تفریحی تاریخی نقاط مکانهای جاهای مناطق مکان اماکن طبیعی رودخانه شهرستان آرامگاه امامزاده.
بخش مرکزی شهرستان جلفا
دهستان شجاع جلفا؛
دهستان ارسی جلفا؛
دهستان داران جلفا؛
شهرها: جلفا و هادیشهر؛
بخش سیهرود جلفا؛
دهستان دیزمار غربی جلفا؛
دهستان نوجهمهر جلفا؛
شهرها: سیهرود جلفا؛
شهرستان جلفا
اطلاعات کلی جلفا
کشور ایران
استان آذربایجان شرقی
مرکز جلفا
مردم
زبانهای گفتاری ترکی آذربایجانی
جغرافیای طبیعی
مساحت 1?670 کیلومتر مربع
بر گرفته از سایت ویکی پدیا
«آبشار آسیاب خرابه جلفا» جلفاhfahv hsdhf ovhfi [gth
آسیاب خرابه، یکی از اماکن دیدنی و توریستی استان آذربایجان شرقی می باشد، (که در شهرستان جلفا و درنزدیکی مرز ایران با جمهوری آذربایجان، قرار گرفته است.) آسیاب خرابه، آسیاب آبی بود که سالها پیش مورد استفاده مردم منطقه جلفا، قرار می گرفت؛ ولی اکنون بهدلیل تخریب قسمتهای عمده آن کاربردی ندارد و بههمین دلیل به «آسیاب خرابه»، شهرت یافتهاست…
ارتفاع آسیاب 10 متر و مساحت محوطه پایینی آن 200متر مربع میباشد. آبشار آسیاب خرابه، در 35 کیلومتری شرق شهر جلفا، قرار گرفته است. در طول مسیر صحنه های دیدنی کوههای البرز، رودخانه ارس (رود ارس)، کوه آرارات و مرز کشور آذربایجان دیده میشود.
“آبشار آسیاب خرابه جلفا، یکى از زیباترین مناطق دیدنى آذربایجان شرقى”، است و این آبشار به علت وجود ویرانههاى یک آسیاب آبى به آسیاب خرابه معروف شده است. جاذبه های گردشگری جلفا.
براى رسیدن به این مکان بسیار دلانگیز، باید از جاده? مرند – جلفا به هادی شهر (علمدار – گرگر) رفت و با عبور از یک جاده خاکى، در نوار مرزى ایران و جمهورى آذربایجان و گذشتن از یک جاده? فرعى، به درهاى باصفا رسید که محل آسیاب خرابه قرار دارد.از تبریز تا جاده? فرعى جلفا، به علمدار 106 کیلومتر است. از علمدار تا آسیاب خرابه، 27 کیلومتر راه خاکى است. در سمت راست ته دره آبشارهاى فراوانى، به وجود آمده است. تمام سطح دیوارهها پوشیده از خزه و گیاهان آبزى است…
(صدها آبشار کوچک و بزرگ و صداى یکنواخت ریزش آب، چشمانداز بدیع و هواى خنک، از جاذبههاى دلپذیر جلفا است.) ارتفاع آبشار اصلى آسیاب خرابه جلفا، حدود 10 متر و مساحت محوطه آن 200 مترمربع است!
جلفا از نظر بافت اجتماعی، منطقهای کارگری است و همه گونه خدمات عمومی در جلفا یافت میشود. وجود گمرک مرزی ایران و جمهوری آذربایجان و مبادله کالا و مسافر، سبب جذب جمعیت فعال به جلفا شده و جلفا را به ناحیه ای مهاجر پذیر، تبدیل کرده است. از طریق گمرک جلفا؛ بسیاری از محصولات مورد نیاز کشور؛ مانند: کاغذ، انواع کود شیمیایی، مواد اولیه پلاستیکی، نخ ابریشم مصنوعی، قطعات موتور کامیون و امثال آن، به ایران وارد و محصولاتی از قبیل خشکبار، قالی و گلیم صادر میشود…
«کلیساى سنت استپانوس جلفا»;gdshd skj hsjhk,s
کلیساى سنت استپانوس جلفا، در 16 کیلومترى غرب جلفا و به فاصله 3 کیلومترى کرانه جنوبى ارس و در روستاى متروکه اى به نام دره شام، قرار دارد. “نام کلیسا، برگرفته شده از نام استپانوس شهید اول راه مسیحیت” مى باشد (و به علت استقرار آن در روستاى دره شام، به این نام نیز خوانده مى شود. درباره تاریخ بناى کلیسا، اظهارات گوناگونى ابراز شده است.) عده اى آن را از بناهاى اوائل مسیحیت، مى دانند برخى چون تاورنیه، بناى آن را به دوره صفویه نسبت مى دهند…
برگرفته از وبلاگ: daneshgeography
“موقعیت جغرافیایی، حدود و وسعت شهرستان جلفا”
شهرستان جلفا، در شمال غربی استان آذربایجان شرقی، (بین 45 درجه و 17 دقیقه تا 46 درجه و 31 دقیقه طول شرقی و بین 38 درجه و 39 دقیقه تا 39 درجه و 2 دقیقه عرض شمالی بصورت نوار باریکی در مرز شمالی استان، قرار گرفته و) از شمال به رودخانه ارس و جمهوریهای نخجوان و ارمنستان و آذربایجان منتهی میشود. وسعت جلفا، 31/1670 کیلومتر مربع می باشد؛ که شهرستان کلیبر، حدود شرقی و شهرستانهای مرند و ورزقان نیز همسایگان جنوبی جلفا، محسوب میشوند.
بطور متوسط، عرض جلفا 17 کیلومتر، و طول آن 100 کیلومتر است. شهرجلفا، مرکز جلفا در 135 کیلومتری شمال غرب تبریز و 65 کیلومتری شمال شهر مرند قرار دارد. از نظر وسعت، جلفا از شهرستانهای کوچک استان، به شمار میرود و با 31/1670 کیلومتر مربع وسعت تنها 4/3 از کل مساحت استان را در پوشش خود داشته؛ که از ایـن نظر در رده دوازدهم قرار دارد…
بخش مرکزی شهرستان جلفا، دهستانهای شجاع و ارسی را در بر میگیرد. شهر جلفا، در محدودة جغرافیائی دهستان شجاع و شهر هادی شهر، در محدودة جغرافیائی دهستان ارسی، قرار گرفته است. از نظر تقسیمات سیاسی، شهرستان جلفا، دارای دو بخش با نامهای بخش مرکزی و بخش سیه رود و 5 دهستان، با نامهای: دیزمار غربی، نوجه مهر، ارسی، داران، شجاع میباشد. براساس آمار سال 1383 تعداد آبادیهای دارای سکنه شهرستان جلفا، 73219 آبادی میباشد.
اقلیم کلی شهرستان جلفا، نیمه خشک و سرد میباشد وفقط قسمت کوچکی از ارتفاعات فوقانی و حاشیه رود ارس، دارای اقلیم خشک و سرد میباشند. (مقدار بارش سالیانه 225 تا 400 میلی لیتر میباشد. مقدار متوسط دمای سالیانه 15 درجه سانتی گراد در حاشیه رود ارس، تا 5 درجه در ارتفاعات بلند متغیر است.) تعداد روزهای یخبندان در جلفا، 80 روز میباشد؛ که این مقدار تا 140 روز در مناطق مرتفع تر نیزافزایش مییابد…
شهر جلفا، از سال ها پیش دارای ایستگاه سینوپتیک بوده است.
“جغرافیای تاریخی شهرستان جلفا”
جلفا، از زمانهای پیش از میلاد، به خاطر موقعیت جغرافیایی و استراتژی، اهمیت زیادی داشته و از لحاظ فرهنگی و مدنی، دارای شهرتی بس فراوان بوده است. به طوری که اصحاب الارس، در زمان حضرت سلیمان بن داود در جلفا، ظهور کرده و سبب ایجاد دوازده شهر جلفا در کنار رودخانه ارس شدند، که نام دوازده ماه بر آنها اطلاق گردید؛ که عبارتند از: آبان – آذر – دی – بهمن – اسفند – فروردین – اردیبهشت – خرداد – تیر – مرداد – شهریور و مهر، که پایتخت ملک آنها شهر اسفندار بود، مردم جلفا، صنوبر پرست بودند و از آب چشمه زیر صنوبر، با اعتقاد بر اینکه در صورت مصرف از آن خشک می شود استفاده نمی کردند و آب مصرفی خود و حیواناتشان را از رودخانه ارس تامین میکردند…
مردم شهرهای جلفا، برای خود اعیادی در نظر گرفته بودند؛ که بر سر هر ماهی و هر برجی در یک شهر از این شهر های دوازده گانه جمع می شدند و پس از بستن یک چادر حریر به درخت صنوبر و ذبح کردن قربانی های خویش، بر آنها آتش می زدند و پس از دود کردن لاشه حیوانات و حائل شدن بین مردم و صنوبر، به ناله و زاری پرداخته و از درخت صنوبر می خواستند تا از تقصیر آنها بگذرد.
(پس از اتمام این مراسم، تا ماه بعد مشغول انجام کارهای خود می شدند و زمانی که نوبت اسفندار، پایتخت اصحاب الارس فرا میرسید، هر شهر، پس از تدارک قربانی و خیمه زنی در کنار درخت صنوبر، از باب های دوازده گانه شهر جلفا، که از هر باب آن، مخصوص یک شهر بود، وارد می شدند و بعد از عبادت به شادی و خوشحالی مشغول می شدند!)
در سفرنامه های بسیاری در مورد ارس و جلفا، که محل گذر سیاحان قرار گرفته، مطالبی نگاشته شده است که از آن جمله می توان، با موارد زیر اشاره کرد:
- اولیای چلبی، از دانشمندان و سیاحان مشهور دولت عثمانی؛
- ماری پوتی و هیات فرانسوی همراه، مربوط به دوران لوئی چهاردهم؛
- آمبروسیو کنتارینی؛
– حاج سیاح ایرانی خانلر؛
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
درباره خودم
پیوندهای روزانه
فهرست موضوعی یادداشت ها
بایگانی
اشتراک